Print Friendly, PDF & Email

Artritis Psoriatica

Dit is een gewrichtsaandoening die voorkomt bij mensen met de huidziekte Psoriasis.
Ongeveer 8% van de mensen met Psoriasis krijgt problemen met de gewrichten. Artritis Psoriatica begint vaak tussen het twintigste en dertigste jaar, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.
Bij iedereen zijn verloop en ernst van de ziekte anders. Artritis Psoriatica is een ziekte van het bewegingsapparaat en wordt daarom tot de reumatische aandoeningen gerekend. Hiervan zijn er ruim honderd. De ziekte kan lijken op Reumatoïde Artritis, een vorm van chronische onstekingsreuma, maar verloopt meestal milder.

(Bron: Reumafonds)

Artrose

Artrose is een vorm van reuma die het meeste voor komt.
Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit acheruit en wordt het dunner en zachter. Als het kraakbeen tussen de gewrichten slijt, “schuren” de uiteinden van gewrichten tegen elkaar. Dit veroorzaakt vaak de pijn en stijfheid.
Dit kan in alle gewrichten optreden, maar komt vaker voor in de nek, onderrug, knieën , heupen, duim, vingers en grote teen.
Deze aandoening is chronisch en langzaam progressief. Dat wil zeggen dat het proces niet stopt en het verval van het kraakbeen langzaam erger wordt.
Van alle reumatische aandoeningen komt artrose het meeste voor. In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage. Alsof diegene die eraan lijdt oud en versleten is. Dit beeld doet geen recht aan de werkelijkheid. Ook wekt een woord als slijtage de indruk dat er niets aan te doen is, maar dat is niet het geval. De oorzaak is nog niet weg te nemen, maar er zijn wel behandelingen.
Door middel van (fysio)therapie of het gebruik van medicijnen kan de slijtage wat tegengehouden worden, maar het zal niet helemaal kunnen worden gestopt. Mocht het echt nodig zijn, dan kunnen er kunstgewrichten geplaatst worden.
Het wordt vaak aangetoond door middel van röntgenfoto’s. Artrose komt meestal voor op oudere leeftijd en bij vrouwen.

(Bron: Reumafonds)

Bacteriële Artritis

Dit is een gewrichtsontsteking als gevolg van een infectie.
Een bacterie of ander micro-organisme is het gewricht binnengedrongen. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie. Bij deze reactie komen antistoffen en ontstekingscellen (witte bloedcellen) via de bloedbaan het gewricht binnen. Ze moeten de bacterie of het micro-organisme doden.
Na afloop blijven afvalstoffen, zoals dode cellen, in het gewricht achter. Hierdoor ontstaat pus. Een Bacteriële Artritis komt meestal voor in één of enkele gewrichten. De ontsteking ontstaat in heel korte tijd. Een snelle behandeling met antibiotica is belangrijk, anders kan de ontsteking het kraakbeen en het bot beschadigen.

(Bron: Reumafonds)

Bechterew

Bechterew is een vorm van reuma die de gewrichten van het wervelkolom aantasten wat het vastgroeien (verstijving) van de ruggenwervels tot gevolg heeft.
Deze vorm van (ontstekings) reuma komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Het is een vorm die op een wat jongere leeftijd ontstaat. Meestal tussen de 18 en 35 jaar.
Een “bewegende” sport, zoals zwemmen, is erg belangrijk ter voorkoming van het verstijven van de gewrichten.

Kenmerken van Bechterew zijn: het niet goed kunnen bewegen van de (voornamelijk) onderrug, met vaak (aanhoudende) pijn. Mensen met Bechterew lopen vaak wat voorover gebogen of kunnen hun hoofd niet (goed) meer draaien.

CCLE/SCLE/SLE

Chronische Cutane LE (CCLE) noemen we ook wel chronische discoïde LE (DLE).
In dat geval heeft de patiënt discusvormige plekken op de huid, die er rood, schilferig en verdikt uit zien.
De plekken zitten vooral op de behaarde hoofdhuid of in het gezicht, maar kunnen over het hele lichaam voorkomen.
Pijn of jeuk komt zelden voor. Als de plekken lang blijven ontstaan soms littekens. Ook kan de huid plaatselijk donker of lichter verkleuren. Het kan zijn dat de patiënt haaruitval krijgt op de plekken op het hoofd. Als er daarna een litteken ontstaat, komt het haar niet meer terug. Het komt voor dat iemand zowel DLE als Systemische Lupus Erythematodes (SLE) heeft.

Subacute Cutane LE

Subacute Cutane LE (SCLE) kan zich op twee manieren uiten: als een rode, verdikte, schilferige huid, scherp afgegrensd of als rode ringen. Het lijkt op eczeem, schimmelziekte of psoriasis. De klachten betreffen meestal de aan zonlicht blootgestelde huid, zoals de onderarmen, schouders, nek en romp. Het verschijnsel komt iets minder vaak voor in het gezicht. De klachten verergeren als de patiënt veel in de zon of onder de zonnebank zit. Meestal ontstaan geen littekens of jeuk, maar de huid kan wel donker of lichter verkleuren. Deze aandoening kan voorkomen in combinatie met Systemische Lupus Erythematodes (SLE).

Systemische Lupus Erythematodes

Systemische Lupus Erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Dit komt door een samenspel van factoren zoals zonlicht, hormonen en infecties. Er zijn verschillende vormen van LE. Bij de systemische vorm kunnen er in het hele lichaam ontstekingen ontstaan, in huid en gewrichten maar ook in organen als hart, nieren en longen. Bovendien komen er algemene verschijnselen bij zoals moeheid, koorts en gewichtsverlies.
LE komt veel vaker voor bij vrouwen dan mannen en openbaart zich meestal tussen 20-40 jaar. LE komt vaker voor bij mensen van het aziatische en negroide, dan bij het blanke ras.

(Bron: Reumafonds)

De ziekte van Behçet

Dit is een chronische aandoening met terugkerende ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen zich onder andere uiten in de vorm van zweertjes in de mond en op de geslachtsdelen, oogontstekingen, huidafwijkingen, neurologische afwijkingen, gewrichtsontstekingen of afwijkingen aan de bloedvaten.
De ziekte van Behçet is vrij zeldzaam en komt bij mannen meer voor dan bij vrouwen. In het Midden-Oosten, Azië en Japan komt de aandoening vaker voor dan in de rest van de wereld. De ziekte van Behçet is niet besmettelijk.

(Bron: Reumafonds)

Enthesitis

Enthesitis is een ontsteking op de plaats waar een of meer pezen aan het bot vastzitten en wordt gerekend tot de reumatische aandoeningen.
Vooral mensen boven de dertig jaar hebben er last van. Enthesitis is goed te behandelen. De behandeling is afhankelijk van de plaats van de ontsteking. Meestal schrijft de arts een combinatie voor van rust, ontstekingsremmende pijnstillers en fysiotherapie. Om herhaling van de klachten te voorkomen, is het belangrijk activiteiten te vermijden die de aandoening hebben veroorzaakt.

(Bron: Reumafonds)

Fibromyalgie

Fibromyalgie wordt ook wel “Weke Delen Reuma” genoemd. Dit komt omdat deze vorm van reuma geen gewrichten aantast. Fybromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. De term beschrijft dus alleen wat er aan de hand is, maar duidt geen oorzaak aan.
De klachten, oftewel de pijn bij fibromyalgie komt meestal voor in het bindweefsel, de spieren en rondom de gewrichten.
Andere kenmerken ervan zijn: Vermoeidheid, beperkingen in het dagelijks leven, stijfheid, gevoelens van depressie, stemmingswisselingen en slapeloosheid.
Iedereen heeft weleens last van pijn en stijfheid, bijvoorbeeld door een verkeerde houding, overbelasting of door een griepje. Deze klachten gaan dan vanzelf weer weg. Bij mensen met fibromyalgie blijft de pijn terwijl er geen beschadigingen of vergroeiingen zijn. Omdat er aan de buitenkant van mensen met fibromyalgie weinig te zien is, lopen ze vaak tegen onbegrip van voornamelijk instanties aan, doordat deze vorm van reuma (nog) niet altijd erkent word.
Voornamelijk komt het bij vrouwen voor, maar ook wel bij mannen, in de leeftijd van 25 tot en met 45 jaar.

Jeugdreuma

Jeugdreuma wordt met een moeilijk woord ook wel Juveniele Chronische Artritis (J.C.A.) genoemd. Het wordt vaak vergeleken met RA alleen is J.C.A. een vorm van reuma die, vergeleken bij de andere vormen, op een hele jonge leeftijd kan beginnen. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
Kenmerken van J.C.A. zijn: koorts (vooral in het begin), warme en gezwollen gewrichten, stijfheid en pijn. Veel blijven bewegen is erg belangrijk.
Jeugdreuma is een vorm die op jonge leeftijd moeilijk te ontdekken is. Dit komt doordat het een vorm is dat niet met vergroeiingen of beschadigingen begint, dus het is niet via röntgen foto’s of bloedonderzoeken te ontdekken. Meestal is dit pas in een later stadium te zien.
Het ontstaat meestal in één gewricht en breid zich dan vaak uit. Het komt ook vaak voor dat de jeugdreuma na een tijd stil staat. Dit wil niet zeggen dat het voorgoed weg is, het is alleen “rustig”. Ook eventuele vergroeiingen blijven zichtbaar.

Jeugdreuma kent drie verschillende vormen:

  • De oligo-articulaire vorm, waarbij weinig gewrichten tegelijk zijn ontstoken
  • De poly-articulaire vorm, waarbij meteen veel gewrichten tegelijk zijn ontstoken
  • De systemische vorm, waarbij niet alleen de gewrichten maar ook de verschillende organen ontstoken zijn

Jicht

Bij jicht ontstaat plotseling een gewrichtsontsteking, meestal in het gewricht van de grote teen, al kan die ook in andere gewrichten optreden.
Een jichtaanval doet erg veel pijn. Jicht hoort bij de reumatische aandoeningen. Het is een misvatting dat jicht een welvaartsziekte is. Vroeger dacht men dit, omdat mensen jichtaanvallen kregen nadat ze overmatig gegeten en gedronken hadden. Deze factoren kunnen inderdaad een jichtaanval in gang zetten, maar ze zijn niet de oorzaak. Jicht ontstaat doordat uitgekristalliseerd urinezuur zich ophoopt in het bloed.

Chronische Jicht

Chronische jicht ontstaat als uitgekristalliseerd uirinezuur zich ophoopt in gewrichten en andere weefsels. Urinezuur is een normaal afvalproduct van de stofwisseling.
Gewoonlijk lost het zich op in de bloedbaan en plassen we het gewoon uit. Door allerlei oorzaken kan iemand te veel urinezuur in het bloed hebben.
Chronische jicht komt voor bij mensen bij wie dit blijvend het geval is. Deze groep heeft meestal al op jonge leeftijd jicht. Ook komt jicht voor bij mensen die bepaalde medicijnen gebruiken en van wie de nieren minder goed werken. De klachten ontstaan vaak geleidelijk in meerdere gewrichten. Bovendien kan men af en toe ook een acute jichtaanval krijgen in een of meer gewrichten.

(Bron: Reumafonds)

Polymyositis

Dit is een zeer gevarieerde groep ziekten van een of meer spieren en soms de omgevende weefsels. De verschijnselen kunnen van reumatische aard zijn (onder andere een stijve nek en spit), er kan een soort verbening van de spier optreden (myositis ossificans) en de spieren kunnen achteruitgaan (degeneratie, atrofie), hetgeen vaak met vocht ophoping gepaard gaat.

Reumatoïde Artritis

Reumatoïde Artritis (RA) is een chronische gewrichtsreuma. Het is een vorm van reuma die vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt, maar het komt zowel op jongere als op oudere leeftijd voor.
RA is een ontstekingsreuma. Dit wil dus zeggen dat dit een vorm is die één of meerdere gewrichten aantast door ontstekingen in het gewrichtskapsel. Door deze ontstekingen kan ook het kraakbeen en de botten aangetast worden. Hierdoor ontstaan dus meestal de vergroeiingen.
Kenmerken van RA zijn: Pijnlijke, ontstoken en opgezwollen (rode) gewrichten.
Door middel van röntgen-, lichamelijke- en bloed onderzoeken kan er beken worden of en in welke mate iemand RA heeft.