Print Friendly, PDF & Email

NVvP MAAND VAN DE VOET

De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten is lid van de Fédération International des Podologues, een wereldwijde organisatie van professionals op het gebied van voeten en gerelateerde klachten. De maand mei is voor podotherapeuten wereldwijd ‘de Maand van de Voet’. Jaarlijks kiest de beroepsvereniging één onderwerp waaraan extra aandacht wordt besteed in een voorlichtingscampagne.
Dit jaar ligt het accent op reuma.

Een podotherapeut kan immobiliteit vaak voorkomen
Tijdige inschakeling van een podotherapeut bij reumaklachten kan in veel gevallen immobiliteit voorkomen en pijnklachten reduceren. Onderzoek toont aan dat 80 tot wel 96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft. Volledige genezing van uw voetklachten is niet mogelijk. Een aanzienlijke vermindering van de klachten echter wel, ook als u al (ernstige) klachten heeft.
Als bij u een reumatische aandoening is geconstateerd, kunt u preventief uw voeten door een podotherapeut laten onderzoeken. Een podotherapeut behandelt klachten die voortkomen uit het afwijkend functioneren van de benen en/of voeten. Hij/zij kan door middel van instructie en behandeling ernstige klachten in een later stadium van de ziekte voorkomen.
Een podotherapeut zal allereerst uw voet-, knie- en heupstand onderzoeken en de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten en het looppatroon beoordelen. Na analyse van deze gegevens kijkt hij/zij of en welke verbetering mogelijk is. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een zooltherapie, een teenstukje of oefeningen.
Naast de verbeteringen op het gebied van looppatroon en/of drukverdeling is het ook mogelijk comfort te geven. Verder is een goede voorlichting belangrijk. Welke schoenen zijn geschikt voor welke voeten en voor welke situatie? Heeft u bijvoorbeeld beginnende artrose in de knieën dan doet u er goed aan te kiezen voor een schoen met een rubberen zool voor extra schokdemping.
Heeft u ernstige klachten dan gaat de podotherapeut uit van uw hulpvraag. Wanneer duidelijk is wat uw wensen zijn, kan gekeken worden naar de mogelijkheden om hieraan te voldoen en wordt, in overleg met u, een behandeltraject opgesteld. Pijnvermindering kan worden bereikt door een betere drukverdeling of door gebruik van zachte materialen. Soms is het versnellen van de afwikkeling van de voet nodig. Dit kan door gebruik te maken van een zooltherapie met bijvoorbeeld harde materialen. In andere gevallen is een siliconenorthese (teenstukje) een prima oplossing voor problemen met de tenen.
Als gevolg van de reuma kunnen nagels en huid veranderen waardoor het verzorgen lastig is en er een risico op het ontstaan van wondjes bestaat. Verwijder daarom niet zelf uw eelt, likdoorns en/of nagels. Gebruik als u likdoorns heeft geen likdoornpleister. Deze pleisters bevatten een hoge concentratie verwekingmiddel en tasten ook uw gezonde huid aan. Verstandiger is het uw eelt, nagels en likdoorns door een medisch pedicure of een pedicure met reuma aantekening te laten verzorgen en wondjes direct te laten behandelen door uw arts of podotherapeut. Ook is het belangrijk niet zomaar een standaard inlegzooltje te kopen. Dit kan juist averechts werken en klachten en reuma doen verergeren.
Heeft u voetklachten, blijf er dan niet mee doorlopen. Kaart het aan bij uw huisarts of reumatoloog zodat hij/zij u kan verwijzen naar een podotherapeut voor een onderzoek en advies over eventuele podotherapeutische hulpmiddelen.
Weet wat u doet bij een reumatische voet!

Meer informatie over podotherapie is te vinden op de website www.podotherapie.nl . Hier is ook (onder het kopje folders) een speciale brochure voor reumapatiënten te vinden. Als u op de praktijkzoeker uw woonplaats of postcode invult, krijgt u de adres- en contactgegevens te zien van praktijken die bij u in de buurt zijn gevestigd.

Schoenadviezen
Als u reuma heeft, is het belangrijk om onderstaande schoenadviezen op te volgen. Hierdoor beperkt u het risico van drukplekken.

• Koop uw schoenen altijd ’s middags. In de loop van de dag worden uw voeten namelijk dikker. Zo koopt u schoenen die u goed past.
• Loop in de winkel een paar rondjes met beide schoenen aan. Bij twijfel niet kopen. Een goede schoen hoeft u niet in te lopen.
• Schoenen moeten in de lengte en breedte groot genoeg zijn. Uw tenen moeten voldoende ruimte hebben. Als u staat, moet de schoen 10 mm langer zijn dan de langste teen. De schoenen mogen nooit te spits toelopen, maar dienen in overeenstemming te zijn met de vorm van de voet.
• Laat uw voeten elk jaar opmeten. Uw voeten veranderen naarmate u ouder wordt en het kan dus zijn dat u een grotere schoenmaat nodig heeft.
• Belangrijk voor de ondersteuning van de voet is dat het contrefort (de hielversteviging van de schoen) stevig is. Deze kap zit aan de achterkant van de schoen en mag niet makkelijk vervormen. Controleer dit door met uw duim stevig op dit deel van de schoen te drukken.
• Schoenen met een vetersluiting of klittenbandsluiting op de wreef hebben over het algemeen een betere pasvorm dan instappers. De wreefsluiting geeft extra stevigheid aan uw voet.
• De hak van de schoen mag maximaal 2 – 3 cm zijn. Is uw hak hoger? Dan ontstaat een verhoogde druk onder de voorvoet. Voor een goede stabiliteit van de voet dient de hak breed te zijn.
• Heeft u (podotherapeutische) zolen of ortheses die u wilt dragen in de schoenen, neem deze dan altijd mee naar de winkel en pas de schoenen met de zolen of ortheses.
• Haal een uitneembaar voetbed uit de schoen als u (podotherapeutische) zolen draagt. Op deze manier verliest u geen ruimte in de schoen. Verzeker u ervan, dat de binnenzool vlak is voordat u de (podotherapeutische) zool in de schoen plaatst. De (podotherapeutische) zool moet recht en vlak in de schoen liggen.
• Als uw confectieschoenen niet voldoende bescherming bieden, kan uw podotherapeut u adviseren om hulpmiddelen te gaan gebruiken of om een andere specialist te raadplegen voor bijvoorbeeld (semi) orthopedische schoenen.